Beauty

Lermaske quick guide

 

lermasker 6

– Guiden vil løbende blive opdateret.

Hvorfor bruge ler? – Vejen til en sund og smuk hud kan næsten ikke gøres uden en lermaske. Efter min mening altså. En lermaske er en virkelig naturlig måde at booste huden på. Hvis man bruger lermasker korrekt og finder den rigtige til sin hud, så kan man godt sige farvel til rigtig mange irriterende hud-problemer som tilstoppede porer, store porer, uren hud, rødmen, trist og irriteret hud. Derudover så er lermasker også perfekt forud for andre masker, serummer og cremer. Fordi huden er fuldstændigt renser bagefter. Dvs. at du vil få det maximale ud af din hudpleje.

Når man taler om brug af ler til hår, så kan det hjælpe dig til et sundere og mere fyldigt hår. Din hovedbund vil blive plejet, blive fri af de overskydende olier og rester af de hårprodukter vi bruger hver dag.

Hvordan bruger du en lermaske? – Du kan bruge en lermaske 2-3 gange om ugen. Jeg personligt bruger den 1-2 gange. Jeg lægger min maske når jeg ved, at jeg er på vej i seng. Så laver jeg de sidste huslige gerninger. Vasker masken af, børster mine bisser og lægger en overnight moisture mask eller bruger en god serum og creme. Godnat min skat. Så føler jeg, at jeg har afsluttet dagen med lidt lækker pampering. ISÆR efter jeg er blevet mor.

Hvad er og hvordan virker ler? – Ler (til masker) er en betegnelse for en lille meget særlig jordpartikel, som svulmer op i kontakt med vand. Disse partikler har også en særlig ladning, der gør at de tiltrækker snavs, affaldsstoffer og overskydende olie fra huden. De indeholder, alt efter hvordan de er skabt, forskellige vitaminer, mineraler og særlige næringsstoffer. Det er derfor, at de fleste typer af ler har en rensende, plejende og faktisk også helende effekt. Det siges generelt, at ler skulle være godt, at bruge ved forskellige hudgener også fordi de skulle mindske ardannelse. Effektivitet, indhold af nærigsstoffer og lerart varierer alt efter, hvor og hvordan leret er skabt. Det er derfor forskelligt ler egner sig godt til forskellige formål. Mange påstår, at ler i sig selv er et rigtig godt bud på et naturligt alternativ til mange af de hudplejeprodukter, der skabes i dag. Især fordi det jo ikke, i sin rene form, indeholder nogen konserveringesmidler, tilsætningsstoffer osv. Dette gør sig især gældende når man køber ler i sin tørre form.

Jeg har valgt i korte træk, at liste de forskellige typer ler. Så du kan finde den helt rigtige for dig. Det skal siges, at en bestemt type ler kan variere meget i kvalitet og pris. Nogle produkter kan være helt uden effekt. Fx. Så skulle grønt ler fra Marokko være helt exceptionelt godt ift. grønt ler fra Frankrig, og nogle firmaer snyder sig også til at bruge betegnelsen. Tsk. Tsk… De forskellige lertyper og deres farver kan altså spores tilbage til hvor og hvordan de er skabt. På nær hvidt ler, som er en meget forarbejdet type.

Grønt ler – Til alle hudtyper. Bliver brugt til mange ting, både ansigtsmasker, hårkure, karbade, fodbade og generel pleje af kroppen. Fungerer både forebyggende og imod mange hudgener som fx. bumser, hudorme, generel uren hud og også hovedbundsgener som tør og irriteret hovedbund og skæl/svamp.

Grønt ler indeholder særligt: Magnesium, Calcium, Kalium, Mangan, Fosfor, Zink, Aluminium, Silicium, Kobber, Selen, Kobolt, Mikroalger, Søgræs og Phyto-næringsstoffer. PH’en er omkring 7. Grønt ler skulle være bedre og mere effektivt fra Marokko end fra Frankrig. Leret kommer fra områder, hvor der tidligere har været søer eller havbund. De vitaminer og mineraler, der findes i det grønne ler, kommer fra de planter, som har været til stede. Under stort pres er de blevet optaget af det omkringliggende lerlag. Det er der fra leret her sin grønne farve. Farven skyldes altså hovedsageligt et rigt indhold af jernoxid og magnesium. Magnesium, som også findes i planters chlorofyl. “Sjovt ik” sagde nørden.  Ha ha 😀

Effekt: Blødgør, dybderenser, er meget effektivt og skulle have både helende og desinficerende egenskaber, da leret kan optage giftstoffer og afgive næringstoffer til huden. Dette især på grund af sit høje indhold af mikronæringsstoffer. Når leret bruges til ansigtsmaske bliver arganolie tit anbefalet som afslutning.

Rødt ler – Mildere end grønt ler. God til sensitiv og tør hud. Bliver brugt til ansigtsmasker og generel hudpleje. Rødt ler skulle også være idéelt til hud, der er irriteret med forstørrede porer og rødmen. Fungerer forebyggende og imod mange hudgener som fx. bumser, hudorme og generel uren hud som grønt ler gør. Rødt ler er også dybderensende, plejende, god til skadet hud og til at fjerne rødmen fra gamle ar/bumser og give huden et mere ensartet udseende. Nogle påstår også, at rødt ler har en antiseptisk og ligefrem antibakteriel effekt, som et ekstra middel i kampen om en smuk hud.

Rødt ler har et meget højt indhold af jernoxid. Og kan godt farve huden midlertidigt i sin rene form. Bare FYI! Det anbefales at man passer på med, hvad det røde ler kommer i kontakt med, da det kan farve både hår, håndklæder, tøj osv.

Rosa ler – Bliver oftest brugt til ansigtsmasker, men kan også bruges til hår og hovedbund. Rosa ler er faktisk en blanding af hvidt ler og rødt ler og farver derfor ikke på samme måde som rødt ler. Rosa ler har derfor både effekten fra rødt ler (ovenfor) og hvidt ler (nedenfor). Den er i sin tid skabt, for at få en lermaske til alle hudtyper. Leret indeholder silicium, aluminium, jern, magnesium, sodium, fosfor, potaske og kalk. Rosa ler er mild og god til alle hudtyper. Også sensitiv og irriteret hud som fx. eksem eller udslæt.

Effekt: hvor den blødgør, giver spændstighed/styrker, virker beroligende og astringerende.

Populært at blande med rosenvand

Hvidt ler eller Kaolin som det også kaldes er den mildeste form for ler. Den er derfor velegnet til særdeles sensitiv og tør hud, hår og hovedbund.  Virkelig mange af de populære ansigtsmasker på markedet indeholder Kaolin og det er derfor den tit ses sammen med mange andre aktive ingredienser. Kaolin er hvid eller cremefarvet, fordi den indeholder ikke så mange farvede mineraler. Da den er skabt ved udvaskning. PH omkring 5 (syrlig). Hvidt ler indeholder særlig meget af mineralet Kaolinite (sikke en overraskelse ha ha ) og Silica. Silica skulle have en positiv effekt, når den bruges i en hårkur/maske.

Jeg har valgt i dette indlæg IKKE at skrive om gult og Vulkansk (Rhassoul / Ghassoul) ler. Simpelthen fordi det ikke er noget jeg bruger personligt, men hvis det er et ønske fra jer. Så udvider jeg gerne indlægget. I’ll test it out for you guys ;). Bare skriv det i kommentarerne

Tilsætninger: Aktivt kul, Jojoba kerner, kamfer

Køb og opbevaring – Når det kommer til lermasker i deres rene form, så kan det virkelig betale sig at købe nogle af god kvalitet og kvalitet koster. Hvis du køber lermasken i tør form, så vil jeg anbefale at holde et relativt tørt sted, mest så den ikke klumper og suger væske. Hvis du vil have det fulde udbytte af en lermaske, så vil jeg anbefale at købe lermasken i tør form. Her bliver næringsstofferne ikke nedbrudt over tid, som det kan være tilfældes i normale fugtige masker.

Sådan blander du selv + alternativer til vand: Lav masken i en skål og brug aldrig metalredskaber med ler. Metalredskaber dræber de små fine lerpartiklers ladning. Man bruger som regel 2-3 spsk. tørt ler til et ansigt. Jeg plejer at lave massen ret tyk til start og så tynde ud, indtil jeg har den koncentration jeg ønsker. Du kan både blande masken med vand eller neutrale olier som fx. mandelolie, olivenolie og arganolie. Det kan være en fordel at bruge olie, hvis du har meget tør hud. Man kan også bruge kamillete, grøn te, roiibushte eller rosenvand, der indeholder mange antioxidanter. Jeg foretrækker at masken har ca. samme konsistens som en håndcreme, men det er faktisk op til en selv.

Sådan påføres og fjernes masken

  1. Først renser du dit ansigt som du plejer og dupper huden tør.
  2. Påfør masken i et lag, der ikke er alt for tykt. Det er kun det lag, der er i kontakt med huden, som har effekt. Så det er ikke bedre, jo mere du bruger. Undgå læber og det sarte øjenområde. Jeg påfører min maske med en foundationbørste. Man kan evt. kun bruge masken i T-Zonen eller der hvor man har fedtet hud, store eller tilstoppede porer.
  3. Lad masken virke indtil den er tør. Omkring 15 minutter. Masken er kun aktiv når den er fugtig. Nogle bruger en facial mist til at forlænge tiden, men jeg vil ikke påstå, at det har nogen reel effekt ift. boostning af maskens virkning.
  4. Fjern med lunket vand
  5. Skyl efter med koldt

Efterbehandling – Efter masken bruger jeg tit en fugtmaske bagefter. Du kan også bruge en olie eller din foretrukne creme. Mange anbefaler argan olie, som især skulle arbejde godt sammen med de masker, der er af rent ler.

Alt i alt er ler bare et fantastisk spændende naturprodukt. Så hvis du er i det mindste smule interesseret i en mere naturlig hudpleje rutine. Så er ler et produkt du burde inkludere efter min mening.

Se den tilhørende video her:

lermasker

Produkter nævnt i video’en

Klik på navnet og se hvor de kan købes 🙂

JorgObé Scrub mask. – Hvidt ler, Jojoba kerner og meget mere. Læs om scrubben her.

Keihl’s Rare earth deep pore cleansing mask. Hvidt ler fra Amazonas og Aloe vera

Origins Clear improvement. – Med hvidt ler og aktivt kul.

Origins Out of trouble 10 min. mask. – Med hvidt ler, salicylsyre og kamfer

Cattier Argile Rose – Lyserødt ler og Aloe vera

Aveda Tourmaline charged radiance masque. – Med eksfolierende tourmaline shiitake ekstrakt og avocado olie.

Jeg håber i kunne lide indlægget og husk sharing is caring 😀

Hav det fantastisk

1 Comment

  1. Gaveidéer fra Badeanstalten - Håndlavede, naturlige produkter fra DK.

    […] Badeanstalten er en af de producenter, som efter min mening virkelig har gjort noget anderledes og også lidt modigt med hensyn til deres masker. De er ikke de eneste, men stadig en af de få der sælger masker i tør form. Når en maske er i tør form, så holder de nærende ingredienser sig som regel meget længere. Jeg vil altid anbefale at bruge kogt, afkølet vand når masken røres op. Med masker der indeholder ler er det bedst at undgå metal, fordi det kan ødelægge den ladning lerpartiklerne har. Læs evt. mere om ler-masker i min Lermaske quick guide. […]

    11 . 12 . 2016

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *